Το ουρικό οξύ μειώνει το προσδόκιμο ζωής έως και 11 χρόνια: Σοκ από μεγάλη έρευνα
Το ουρικό οξύ στο σώμα μας ανιχνεύεται γενικά μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το πολύ αυξημένο επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα συσχετίζεται με σημαντική μείωση του προσδόκιμου ζωής του. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The European Journal of Internal Medicine.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Limerick, το πολύ αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου έως και 11 χρόνια.
Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος συνδέθηκε με σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και άλλες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 26.525 ατόμων με υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος και το αποτέλεσμα που βρήκαν ήταν «αρκετά εκπληκτικό», αναφέρεται σε έκθεση στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου. Διαπιστώθηκε ότι η καμπύλη θνησιμότητας ανδρών και γυναικών διέφερε μεταξύ τους.
«Για τους άνδρες, το μήνυμα ήταν αρκετά σαφές. Η μέση επιβίωση μειώθηκε κατά μέσο όρο 9,5 χρόνια για άνδρες με χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό (λιγότερο από 238 μmol / L) και 11,7 χρόνια για άνδρες με αυξημένα επίπεδα (μεγαλύτερα από 535µmol / L) σε σύγκριση με ασθενείς με επίπεδα 357-416μmol / L», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Leonard Browne,.
«Ομοίως, για τις γυναίκες, διαπιστώσαμε ότι η διάμεση επιβίωση μειώθηκε κατά σχεδόν 6 χρόνια για εκείνες με ουρικό οξύ ορού πάνω από 416 μmol / L, σε σύγκριση με τις γυναίκες στο φυσιολογικό εύρος», πρόσθεσε.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, μπορούμε να πούμε ότι, αν και η σωστή φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις συμβουλές ενός γιατρού είναι απαραίτητη για την ομαλοποίηση του επιπέδου ουρικού οξέος στο αίμα, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίτευξη γενικής φυσικής κατάστασης.
Διατροφή για ουρικό οξύ: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε
Για να καταλάβετε τι μπορεί να πάει στραβά με το ουρικό οξύ, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε από πού προέρχεται αυτή η χημική ουσία: από τις πουρίνες.
Οι πουρίνες (συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα), όταν διασπώνται, δημιουργούν το ουρικό οξύ. Μια διατροφή πλούσια σε πουρίνες μπορεί να το αυξήσει στον οργανισμό, κάτι, που, πολλές φορές, οδηγεί σε ουρική αρθρίτιδα.
Σε γενικές γραμμές, το κρέας και τα θαλασσινά μπορεί να αυξήσουν το ουρικό οξύ και τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.
Ουρικό οξύ και διατροφή: Τι πρέπει να προσέχετε
Τροφές που πρέπει να ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ επειδή έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες:
- Κρέας από τα όργανα των ζώων (συκώτι, νεφρά κλπ)
- Κρέατα και αλλαντικά, όπως μπέικον, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κρέας από κυνήγι
- Οποιαδήποτε άλλα κρέατα σε μεγάλες ποσότητες
- Γαύρος, σαρδέλες, ρέγκα, σκουμπρί
- Σάλτσες
- Μπύρα
Τροφές που μπορείτε να τρώτε ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ επειδή έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες:
- Ψάρια και θαλασσινά (πλην εκείνων που αναφέρονται παραπάνω)
- Πλιγούρι βρώμης, πίτουρο σιταριού και φύτρο σιταριού
Τροφές που είναι ασφαλείς για ΑΦΘΟΝΗ κατανάλωση, επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες:
- Πράσινα λαχανικά και ντομάτες
- Φρούτα
- Ψωμιά και δημητριακά που δεν είναι ολικής αλέσεως
- Βούτυρο, τυρί και αυγά
- Σοκολάτα και κακάο
- Καφές, τσάι και ανθρακούχα αναψυκτικά
- Φυστικοβούτυρο και ξηροί καρποί
Γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να ΜΕΙΩΣΟΥΝ τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας:
- Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχο γάλα
- Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Πηγές: http://www.mayoclinic.org, http://www.livescience.com, https://food.ndtv.com